Lezárult a Ricoh és a Sun Microsystems közös fejlesztői versenye - Veszprémi egyetemisták a Ricoh fejlesztői versenyének európai legjobbjai

Print Twitter Facebook Delicious LinkedIn Google Xing

Lezárult a Ricoh és a Sun Microsystems közös fejlesztői versenye - Veszprémi egyetemisták a Ricoh fejlesztői versenyének európai legjobbjai

Ricoh Developer Challenge winners

A Ricoh és a Sun Microsystems nemzetközi JavaTM fejlesztői versenyét negyedszer hirdették meg a jövő szoftverfejlesztői számára. Hazánkban most először lehetett nevezni az egyedülálló versenyre – a lehetőség pedig azonnal európai győzelmet hozott a magyar egyetemisták számára. A több hónapos verseny magyarországi döntőjére március közepén Budapesten, míg az európai döntőre április elején a Ricoh Technológiai Központjában, Londonban került sor.

A Ricoh és a Sun Microsystems egyetemi és főiskolai programozó-hallgatók részére 2008 szeptemberében meghirdetett versenyének feladata egy olyan Java alkalmazás fejlesztése volt, amelyet Ricoh multifunkciós gépen lehet futtatni. A negyedik Ricoh JavaTM fejlesztői versenyen 36 európai egyetem és főiskola több mint 500 hallgatója vett részt, a 84 csapatból 10 magyar volt.

A londoni megmérettetést megelőzően március 18-án Budapesten került sor a magyarországi döntőre, ahol több hónapos programozási munka után három csapat mutathatta be alkalmazásait
Csintalan Ádám (Eszterházy Károly Főiskola, Eger) fejlesztésének lényege, hogy a Ricoh MFP érintőképernyője segítségével bárhol hozzáférhetünk és kinyomtathatjuk online tárolt dokumentumainkat, számítógép használata nélkül.
Hajdú Attila és Kocsis Barna (Debreceni Egyetem) szoftvere, megosztott Windows mappákban, Samba és FTP kiszolgálón tárolt fájlok kezelését és nyomtatását teszi lehetővé, szintén a Ricoh MFP érintőképernyője segítségével.
Az országos döntő győztese Lájer Balázs és Szabó Zoltán (Pannon Egyetem, Veszprém) egy olyan tesztértékelő rendszert fejlesztett, mely a Ricoh MFP-n szín- és karakterfelismerés alapján értékeli a beszkennelt feleletválasztós teszteket, majd elkészíti az egyedi és a teljes értékelési statisztikákat.

A magyarországi megmérettetést követően az idén a francia, német, norvég és spanyol csapatok mellett, a veszprémi Pannon Egyetem hallgatói is bejutottak az április 3-án megrendezett londoni döntőbe. A diákok a versenyre rendkívül magas színvonalú pályamunkákkal érkeztek, amelyeket működés közben kellett bemutatniuk a Ricoh és a Sun szakmai zsűrijének. A zsűriben helyet foglaltak a Ricoh Europe Fejlesztési Központjának vezetői és fejlesztési szakemberei, a Ricoh japán fejlesztői központjának igazgatója, a Ricoh Europe marketing igazgatója, valamint a Sun Microsystems amerikai és európai vezetői. A szakmai zsűri nemcsak technológiai, de kereskedelmi szempontok szerint is értékelte az alkalmazásokat.

„Idén rendkívül nehéz volt a győztes kiválasztása, mivel a megoldások kifejlesztésében minden pályázó maximálisan figyelembe vette a kereskedelmi igényeket és a technológiai újításokat is”. – mondta Emma Isichei, a Ricoh Europe Fejlesztési Megoldások Központjának igazgatója.

A nemzetközi döntőben Lájer Balázs és Szabó Zoltán rendkívül jól szerepelt és szoros versenyben a nyugat-európai egyetemistákat megelőzve, megszerezte az első helyet.

„Gratulálunk Lájer Balázsnak, Szabó Zoltánnak, valamint Juhász Zoltánnak a Pannon Egyetem docensének és büszkék vagyunk munkájukra. A Ricoh számára mindig is fontos volt az innováció, és a verseny bebizonyította, hogy a magyar tudás és szorgalom nemzetközi szinten is megállja a helyét” – mondta Sótér Krisztina a Ricoh Hungary marketingkommunikációs menedzsere.
 
A győztes fejlesztés lényege, hogy automatizálja a vizsgatesztek válaszainak feldolgozását, kiküszöbölve a költséges speciális berendezések alkalmazását. A minta feladatsor bármely standard irodai csomaggal elkészíthető. Ezt követően a helyesen kitöltött mintapéldányt és az ellenőrizendő feladatsort egy Ricoh multifunkciós gépbe szkennelve, a program elkészíti majd kinyomtatja a tesztek eredményét.

A versenyben részt vevő többi csapat RFID, SaaS és R-OSGI technológiákat használt, melyek olyan web szolgáltatások, mint a térképek, a Wikipédia vagy a hírfeltöltés, Ricoh multifunkciós gépen történő alkalmazására fókuszáltak.

„A verseny egyedülálló lehetőséget nyújtott a hallgatóknak, hogy valós körülmények között próbálják ki tudásukat. Tantervi keretek között ritkán sikerül lehetőséget teremteni arra, hogy a diákok a termékfejlesztés teljes komplex folyamatát - az ötlettől a működő rendszer kifejlesztéséig - végig tudják járni, és így szerezzenek értékes fejlesztői tapasztalatokat. Külön előny volt, hogy a korábban megszerzett Java programozási ismereteiket tudták hasznosítani és továbbfejleszteni a Ricoh és a Sun közös MFP fejlesztési platformja segítségével” - mondta a versennyel kapcsolatban Dr. Juhász Zoltán, a Pannon Egyetem docense.

„A pályamű elkészítése nagyon értékes szakmai tapasztalattal gazdagított minket. Egyfajta rutint szereztünk mind a programozásban, mind a csapatmunkában” - tette hozzá Lájer Balázs. „Jellemzően igyekszünk minden lehetőséget megragadni arra, hogy „produktívan” lekössük magunkat. A Ricoh és a Sun versenyében külön felkeltette érdeklődésünket, hogy egy multifunkciós berendezésre kell alkalmazást fejleszteni. A verseny nemzetközi és nagyszabású mivolta is vonzó volt számunkra, a díjazásról nem is beszélve - mondta Szabó Zoltán.

A nemzetközi döntő résztvevői egy hétvégét tölthettek Londonban, emellett Ricoh GX 2500 zselés nyomtatót, Ricoh Professional GR Digital II fényképezőgépet valamint Sun SPOT Development kitet nyertek. A magyar egyetemisták júniusban a Ricoh-t képviselve részt vesznek és 10.000 ember előtt bemutathatják alkalmazásukat a „JavaOne 2009” konferencián is San Franciscoban.

Oldal tetejére