Ricoh - MTA SZTAKI kutatás-fejlesztési együttműködés a jövő irodájáért

Print Twitter Facebook Delicious LinkedIn Google Xing

Ricoh - MTA SZTAKI kutatás-fejlesztési együttműködés a jövő irodájáért

Ricoh MTA RD

A jövő irodája manapság mindinkább a projektek, a csoportok és az adott szervezetek különböző osztályai közötti dinamikus információ-használat, valamint az intenzív tudás-felhasználás és megosztás irányába mozdul el. Ennek szellemében indult 2007-ben az a nemzetközi együttműködés, melyben a Ricoh és az MTA SZTAKI K+F csoportjai szoftver-kutatási tevékenységet és fejlesztéseket végeztek a jövő irodájának támogatására.

A DONAU projekt célja az együttműködő csoportkiszolgáló szoftver-rendszerek működési paradigmáinak alapkutatása, valamint az ilyen csoportmunka-rendszerek kísérleti fejlesztése volt, mindezt a tartalomszerkesztési és tárgyalás-támogatási rendszerek, illetve az agilis feladatkezelés (agile tasking), valamint a kontextus-tudatos (context awareness) támogatás integrálására építve.

A japán-magyar kutatás eredményei a jövő legfejlettebb technológiái kifejlesztését alapozzák meg és biztosítják többek között a szerves tudásépítést, az irodai munkák produktivitásának növelését, valamint azok minden részletre kiterjedő monitorozását.
A Ricoh további tervei között szerepel, a csoportmunka-támogatás és kommunikációs technológiai K-F tevékenység folytatása, hogy ezáltal még praktikusabb alkalmazásokat és megoldásokat illeszthessen a cég, új IT megoldásaiba.

A kutatómunka során, az új prototípus-rendszerek kifejlesztése előtt a kutatócsoport átfogóan tanulmányozta a világ különböző együttműködő szervezeteinek működési sajátosságait, ezzel biztosítva, hogy az új szoftver ténylegesen segítse és növelje az olyan, tudástermelésben dolgozó alkalmazottak hatékonyságát, akik elosztott környezetben végeznek csoportmunkát a világ bármely pontján, annak bármely időzónájában. A kutatócsoportok a szoftver kutatás-fejlesztés során egyben tesztcsoportként is funkcionáltak, hogy az eltérő idő, távolság, kultúra és nyelv okozta együttműködési és informatikai kihívásokra is hatékony megoldást találjanak.


A kutatási projekt a legfejlettebb információs technológiák területén hozott újításokat:
• Újgenerációs, információ-megosztó rendszerek, mint az elektronikus levelezés alternatívái, főként olyan, a kreatív tudáskezelés területén dolgozók számára, akik párhuzamosan több kontextusban dolgozva, egymástól nagyon különböző információkat menedzselnek.
• Kontextus-tudatos (context awareness) technológiák és valós-idejű, webes csoportmunka-kiszolgáló rendszerek és szolgáltatások integrálása, melyekhez optimális jelenlét-információ (awareness) kezelése kapcsolódik.

A projekt továbbá új technikai megoldások kifejlesztését is lehetővé tette:
• Globális környezetben elosztott információk kezelése, integrált csoportmunka rendszerek és lazán-csatolt, webes architektúrák esetében.
• Csoportmunka során történő ad-hoc munkavégzés, illetve rugalmas szervezetközi közös munka agilis (agile) szervezése és monitorozása.

Oldal tetejére