Példaértékű együttműködés

Print Twitter Facebook Delicious LinkedIn Google Xing

Példaértékű együttműködés

Kevés olyan tervezőiroda tevékenykedik ma Magyarországon, amely az általánosan tapasztalható gazdasági lejtmenet ellenére dinamikusan fejlődik. A Nitroterv Tervező, Beruházó és Műszaki Tanácsadó Kft. ezen kevesek közé tartozik.
A cég 900 négyzetméteres balatonfűzfői telephelyén a közelmúltban részben európai uniós pályázati forrásból megvalósított negyedmilliárd forintos nagyberuházás és az idén ötéves győri irodájuk teljes mértékben Ricoh-megoldásokkal történt felszerelése kapcsán Kovács Zoltánt, a Nitroterv Kft. okleveles gépészmérnök, szakközgazdász végzettségű ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Az elmúlt másfél évtizedben a vegyipar, az élelmiszer-, a gyógyszer- és az olajipar, valamint az energetika, a biotechnológia és az egyedi gépek előállítása terén egyaránt kiterjedt műszaki tervezői és beruházói tapasztalatokra tettek szert.
Munkatársaik szakmai kvalitásaihoz és soknyelvűségéhez kétség nem fér…
De kiknek is dolgoztak-dolgoznak?

Legfontosabb referenciáink: az Audi Hungaria Motor Kft., a GEA-EGI Energiagazdálkodási Zrt., a BorsodChem Zrt., a MOL Nyrt., a DKG-EAST Zrt., a TVK Nyrt., az Agrana-csoporthoz tartozó Hungrana Kft. és Magyar Cukor Zrt., a Zenon Europe Kft. (GE Power & Water), valamint a Petrolszolg Karbantartó és Szolgáltató Kft.
A győri Audi Hungaria Motor Kft. részére például a meglévő ipari létesítmények 3D-model lezését látjuk el lézerszkenn technológiás felmérések alapján. A szkennelt állományok feldolgozására a FARO Scene programot használjuk, míg a 3D-modellkészítés Bentley MicroStation rendszerben, a TRICAD MS szoftver moduljaival történik, a Volkswagen Konszern HLS-előírásai alapján. A BorsodChem Zrt. számára 2003 óta nyújtjuk szolgáltatásaink teljes spektrumát.
A TVK Olefi n–2 projektjének megvalósításában a Nitroterv Kft. tevékenységi körének legszélesebb terjedelmével vett részt, amely munkát a Hungrana Kft. termelési kapacitását megduplázó P-3000 projekthez hasonlóan Elismerő oklevéllel is díjazták.

Jelmondatuk így hangzik: „A Minőség az erősségünk.” Mit jelent ez a szabványok nyelvén?

Azt, hogy a legszigorúbb hazai előírásoknak, köztük az MSZ EN ISO 9001:2008 szabvány szerinti minőségbiztosítási tanúsításnak és tervezői felelősségbiztosításnak, valamint a külföldi szabványoknak (DIN, BS ANSI, API) egyaránt megfelelő tervezési munkát végzünk. Megrendelőink között Egyesült Arab Emírségek-beli, Egyesült Államok-beli, izraeli, oroszországi és németországi multinacionális vállalatok is megtalálhatók. Szakágaink: az építészet, statika, az épületgépészet, a technológiai gépészet, a villamos szakág és az irányítástechnika. Cégünk a döntéselőkészítési tanulmánytervektől a kiviteli tervdokumentáció elkészítésén keresztül a műszaki tervezésen át a beruházások kulcsrakész átadásáig a feladatok teljes körét végzi. Az építészet, az épületgépészet, a technológiai gépészet, a villamos erőátvitel és irányítástechnika területén egyaránt hatékonyan tevékenykedünk.

Munkájukat számítógéppel támogatott tervezőrendszerek segítik. Milyen programokat használnak?

A gépészeti, építészeti, villamos, műszeres tervezésben az AutoCAD és a MicroStation alapú programcsomagokat használjuk. A szilárdságtani és statikai számításokhoz a TRIFLEX, a CAEPIPE és az AXIS VM szoftvereket, a csőtervezéshez a CADPIPE, a CADmatic, a TRICAD, a PDMS és az AutoCAD Plant 3D tervezőrendszereket, a parametrikus modellezéshez az AutoDESK Inventor és a SolidEdge programokat, az ütközésvizsgálathoz és vizualizációhoz a Navis Works Manage szoftvert, míg a vegyipari technológiai folyamatok és műveletek tervezéséhez, szimulálásához és optimalizálásához a ChemCADI II, a CCBatch és a CCTherm programokat vesszük igénybe.MPW7140

Az impozáns beruházás keretében felújított fűzfői és a szintén modern győri irodában e programok mellett teljes körű dokumentummenedzsmentre is szükségük volt. Mely cég termékeit választották ki, és miért?

Mind a multifunkciós eszközök, mind a kivitelezési terveket előállító széles formátumú eszközök közül, mind pedig az ezek összehangolt működését biztosító szoftverkörnyezethez a Ricoh Hungary Kft. megoldásait választottuk. A részben EU-s pályázati forrásból beszerzett berendezések közül az Aficio MPW 3601 6,4 A0-s, míg az Aficio MPW 7140 tizennégy A0-s méretű nyomat előállítására képes percenként, 600 dpi felbontással.
Eddigi tapasztalatunk alapján azt mondhatjuk, hogy a Ricoh munkatársai a megrendelői igényeinket maximális szakmai színvonalon, rugalmasan reagálva elégítették ki, ily módon is hozzájárultak ahhoz, hogy az egyre szorosabb határidőket betartva továbbra is megfeleljünk a versenypiacon mind jobban erősödő szakmai követelményeknek. Az eszközök beszerzését többek között az motiválta, hogy lehetővé tegyük munkatársaink számára a korszerű munkavégzést, és a bővülű létszám munkaállomásait is az ergonómiai elvárásoknak megfelelően helyezzük el. Többek között e lépéseknek tudható be a vállalatunkra jellemző, példátlanul alacsony fluktuáció.

A Ricoh eszközeivel hány munkatárs dolgozik jelenleg a Nitroterv Kft.-nél?

Segítségükkel Balatonfűzfőn tizennyolc tervezőnk, négy CAD-munkatársunk és két asszisztensünk látja el a mindennapi feladatokat. Győrben tizenkettő tervezőnk, négy CAD-munkatársunk és egy asszisztensünk használja a szoftveres, illetve a hardveres környezetet. Az összeszokottan dolgozó, igazi teammunkát végző csapatot jelenleg egy műszaki igazgató és négy projektvezető irányítja.

Ilyen létszámú mérnöki állomány foglalkoztatásakor döntő fontosságú, hogy mennyire sikerül hatékonyan sáfárkodniuk a szellemi energiával. A dolgozók eltölthetik a munkaidejüket az idegőrlő papírelakadások és az időrabló dokumentumkezelési problémák megszüntetésével is, ám ennél sokkalta hasznosabb, ha a 21. századi követelményeknek megfelelő munkahelyi környezetben dolgozhatnak. Mennyire elégedettek a Ricoh berendezéseivel?

A Ricoh Hungary Kft. multifunkciós készülékei, nyomtatói, másolói, digitális sokszorosítógépei, A0-s mérnöki rendszerei, továbbá a hozzájuk kapcsolódó szakmai szolgáltatások könnyebbé és gördülékenyebbé teszik a munkánkat. Szoftvereik a webalapú eszközfigyelést is támogatják, mindemellett gondoskodnak dokumentumaink gazdaságos beviteléről, tárolásáról, biztonságos lehívásáról, frissítéséről és elosztásáról.
Minőségpolitikai elveik is hasonlók a miénkhez: a Ricoh az MSZ EN ISO 9001:2009 minőségügyi, az MSZ EN ISO 14001:2005 környezetirányítási és az MSZ ISO/IEC 27001:2006 információbiztonsági szabvány szerinti integrált irányítási rendszerek alapján működik.

Mindent egybevetve, minek köszönhető a tizenöt esztendővel ezeltt magyar magánszemélyek által alapított Nitroterv Kft. töretlen fejlődése?

Erre a legegyszerűbben így válaszolhatok: munka, munka, munka…

Oldal tetejére