A Ricoh a nyomtatáskor keletkező széndioxid közömbösítését célzó programmal segít a nyomdaipari szolgáltatóknak fenntarthatóságuk fokozásában

Print Twitter Facebook Delicious LinkedIn Google Xing

A Ricoh a nyomtatáskor keletkező széndioxid közömbösítését célzó programmal segít a nyomdaipari szolgáltatóknak fenntarthatóságuk fokozásában

A Ricoh Europe bevezeti a nyomtatáskor keletkező széndioxid semlegesítését célzó programot (Carbon Balanced Printing Programme), amit kifejezetten a nyomdaipari szolgáltatók számára fejlesztett ki. Ez elősegíti a nyomtatás környezeti hatásának csökkentését a Ricoh Pro™ nyomdai rendszerek használatakor, valamint széndioxid semleges szolgáltatást nyújthat az ügyfelei számára. Ez a (British Standards Institution által akkreditált) program a maga nemében egyedülálló Európában s a nyomdaipari szolgáltatókat, valamint a vállalati nyomtatószobákat célozza meg.

A Carbon Balanced Printing Programme a Ricoh - sikeres és díjazott - fenntarthatósági optimalizációs programjára (Sustainability Optimisation Programme) épül, amely széndioxid semleges nyomtatást kínál az irodai piac számára. Az új program három egymást követő lépésből áll, lehető téve a nyomdaipari szolgáltatók számára, hogy:
1. Elemezzék a széndioxid lábnyomot minden nyomtatási munkánál;
2. Optimalizáják a széndioxid-kibocsátást a munkamódszerek fejlesztésével;
3. Közömbösítsék az elkerülhetetlenül fennmaradó kibocsátást a széndioxid-krediteken keresztül.

Az első lépés a nyomtatási aktivitás mélyreható vizsgálatát jelenti, az éves széndioxid-kibocsátás meghatározásával. Az elemzések területei: a Ricoh nyomdai rendszereinek működése, a papírfelhasználás, az energiafogyasztás, a kellékanyagok szervizszakemberek általi kiszállításakor megtett távolság.

A második lépés a nyomtatási környezet optimalizálása. A Ricoh’s Business Driver Programme egy széndioxid-kalkulátort biztosít, amivel nyomtatási munkánként is meghatározható a széndioxid-kibocsátás mértéke. Az optimális és felelősségteljes környezetvédelem ezen a módon azonosítható és megvalósítható (mint például a különböző típusú, újrahasznosított hordozók használata). Továbbá, a széndioxid-kibocsátás felmérésén keresztül a Ricoh szakértői átláthatják a teljes termelési folyamatot a folyamatos mérések alapján. Az eredmények kiértékelése után további javaslatokat fognak tenni az energiafogyasztás minimalizálására, a hulladékok csökkentésére, valamint az újrahasznosítás gyakorlati alkalmazására, mind a kimeneti anyagokra, mind pedig a készülék fogyóeszközeire vonatkozóan.

Az utolsó lépés az elkerülhetetlenül fennmaradó széndioxid-kibocsátás közömbösítése az igazolt kibocsátás-csökkentésekkel (CER). Ezek a széndioxid-kreditek a Ricoh által is támogatott „tiszta energia” projektek által generáltak 1.  A nyomdaipari szolgáltatók ezután megkapják a ‘Ricoh Carbon Balanced Printer’ tanúsítványt, valamint olyan eszközöket és dokumentációt, amikkel igazolni tudják ügyfeleik felé a széndioxid-semleges nyomtatási folyamatokat.

Graham Moore, a Ricoh Europe üzletfejlesztési igazgatójának (Production Printing Business Group) megállapítása: „A nyomtatót vásárlók egyre inkább olyan szolgáltatókat keresnek, akik fenntartható anyagokat használnak és részt vállalnak a területükhöz tartozó szervezetek széndioxid-kibocsátásának csökkentésében. A nyomdaipar már tett néhány pozitív lépést a fenntarthatóság növelése érdekében: például az újrafeldolgozott papír raktározásával, növényalapú tinta használatával és a csökkentett hulladéktermeléssel, ami a digitális nyomtatás igény szerinti használatának köszönhető. A nyomdaipari szolgáltatók vállalkozásaikat különbbé tehetik, mivel ügyfeleiknek szélesebb körű szolgáltatást tudnak nyújtani, a „Carbon Balanced Printing” programja pedig valóban egyedülálló módon tudja csökkenteni a környezeti hatást, s ezzel új ügyfeleket vonz, és értéknövelő hatással bír.”

A MultiCopy Leeuwarden a nyomdaipari vállalkozások meghatározó szereplője - Hollandiában 80 üzlethelyiséggel képviselteti magát -, előnyöket kovácsol a Ricoh’s Carbon Balanced Printing programmal. Bram Boekema,  a MultiCopy Leeuwarden  Bram Boekema igazgatója szerint: A Ricoh folyamatosan támogat abban, hogy kitűnjünk a többi üzleti vállalkozás közül, ezenkívül a Carbon Balanced Printing programja új piacokat nyit számunkra, miközben ügyfeleinket egyedi ajánlatainkon keresztül még inkább ösztönözhetjük a nyomtatással kapcsolatos környezetvédelem felelősségteljesebb felvállalására."

Egy másik, régebbi felhasználója programunknak, a hollandiai Rosmalenben székelő Nextpring, akik a web-shop rendszerben történő online nyomtatás teljesítésére vállalkoztak. Műszaki igazgatójuk, Giel van Boxtel azt mondta: “Azt látjuk, hogy egyre növekvő igény mutatkozik a széndioxid-semleges nyomtatásra, és a Ricoh programjával kitűnhetünk a többiek közül egy teljesen széndioxid-semleges előállítási folyamattal.”.  

Hans Breuker, a BSI (Brit Szabványügyi Testület) osztályvezetője, aki a szigorú vizsgálatairól nevezetes, a következőket mondta: „A Ricoh Carbon Balanced Printing programja átlátható és erőteljes, mint azt a független vizsgálatunk megállapította. A programon keresztül, a Ricoh a nyomdai vállalkozások számára a legjobb gyakorlati módszert kínálja a környezetvédelem felelősségteljesebb gyakorlásához a saját tevékenységükön belül, ami kihat az ügyfélkörükre is.”

Moore megállapítása: “A Ricoh nagy örömére szolgált, hogy szervizszolgáltatásunk bővítésének a Carbon Balanced Printing program is részévé vált, amelynek révén hosszú távon biztosítja támogatását a környezeti hatások csökkentését célzó törekvéseinkben (mind a saját, mind pedig az ügyfeleink oldalán történő folyamatok vonatkozásában); egyúttal lehetővé teszi a nyomdaipari vállalkozások széndioxid-semleges szolgáltatását az ügyfelek számára.”

A Ricoh három lépésből álló Carbon Balanced Printing programja már Európa-szerte elérhető. Részletekért látogassa meg a www.ricoh-europe.com/carbonbalanced oldalt.

Többek között a Carbon Balanced Printing program is bemutatásra kerül a Ricoh stand területén, a drupa 2012-es kiállításon, Düsseldorfban (Németország, május 3-16, 8a csarnok).

További információért kérem kattintson a következő linkre.


1 A széndioxid kreditek az UNFCCC (az ENSZ éghajlat változási keretegyezménye) által jóváhagyott tiszta energia projektjei révén generáltak a fejlődő országokban

Oldal tetejére