A Ricoh együtt dolgozik a Farbenpunkttal a CO2 kibocsátás csökkentés érdekében, egy víz és vegyszermentes festék bevezetésével textilnyomtatáshoz
12.01.2021

A Ricoh együtt dolgozik a Farbenpunkttal a CO2 kibocsátás csökkentés érdekében, egy víz és vegyszermentes festék bevezetésével textilnyomtatáshoz

Ricoh Europe, 2021. január 12., London –  A Ricoh segíti az úttörő, amerikai nyomdafesték gyártó, a Farbenpunkt innovatív PeractoJet textilfestékének piaci bevezetését. Az együttműködésnek köszönhetően az OEM ügyfelek versenyelőnyhöz juthatnak az ígéretes digitális textilnyomtatás területén és környezeti szempontból jobb kínálatot tudnak kialakítani. Az együttműködés mozgatórugója az a törekvés, hogy a globális textilgyártás jelenlegi víz alapú (pl. reaktív festékek) és nagy környezeti terheléssel bíró folyamatait felváltsa, és az iparágnak kisebb környezeti terhelése legyen.

A tradicionális textilfestés a világ ipari szennyvíz kibocsátásának 20 százalékáért felel. A divatiparhoz köthető emellett az éves széndioxid kibocsátás 10%-a is. A Ricoh mostantól egy megbízható, környezetileg felelős alternatívát kínál digitális textilnyomtatáshoz azáltal, hogy a Farbenpunkt egyedülálló Peracto Technology-jával bővíti nyomtatófej portfólióját.

Az optimalizált keverék ideális ruházatra és lakberendezési tárgyakra. Akár 90%-os vízmegtakarítása és 50%-os energiamegtakarítás érhető el vele. Szignifikáns széndioxid kibocsátás csökkenést eredményez. Használatával nincs illékony szerves vegyület (VOC) kibocsátás sem.

A keverék használata a digitális nyomtatási folyamatokat egyszerűbbé teszi:

  • Megszűnteti az elő- és utókezelést, így vizet és energiát takarít meg, (mindez akár 0,9 EUR/nm lehet.) A megtakarítás a tinta értékének akár kétszeresét is elérheti. 
  • Hőre szilárdul, relatíve alacsony hőfokon: 140°C – 160°C. 
  • Gyorsan szilárdul: 2-4 perc között. 
  • Folyamatos és megbízható eredményt kínál szintetikus, természetes és kevert szálakon is.
  • Teljesíti és sok esetben felülmúlja az iparági követelményeket: szigorú mosási színtartóság-teszteken, száraz és nedves dörzsöléses teszteken, fényállóságban, és öregedésben.
A tinta a REACH kompatibilis, mely az Európai Unió szabályozó, regisztrációs, értékelő, ellenőrző és tiltó rendszere vegyszerekre. Rendelkezik továbbá OEKO-TEX Eco tanúsítvánnyal is, mely egy gyártóktól független tanúsítvány-rendszer vegyszerekre, színezékekre, kellékekre a textilgyártásban.
Graham Kennedy, Industrial Print Igazgató (Ricoh Europe), így fogalmazott: “ez az együttműködés a Ricoh sokéves, innovatív nyomtatófej gyártó szakértelmére épít és lehetővé teszi számunkra egy olyan iparági szektor támogatását, mely az elmúlt időszakban egyre növekvő számú kérdés feloldásának szükségével szembesül a fenntarthatóság terén. A digitális textilnyomtatás közben elérhető nagyfokú víz megtakarítás és annak a lehetősége, hogy nincs szükség energiaigényes elő és utó kezelésre, fontos környezeti előnyöket biztosít. Ez a rendhagyó tinta költséghatékony gyártást tesz lehetővé és egyúttal megnyitja annak lehetőségét a gyártók számára, hogy helybeli gyártó kapacitást építsenek áthelyezéssel. Ez különösen fontos most, hogy azt látjuk a járvány következtében megnőtt az igény a digitális gyártásra a változó fogyasztói igények és üzleti működés miatt. Együttműködésünk a Farbenpunkttal jó hír a gyártók és érintett partnereik: textil nyomdák és fogyasztóik számára.”
Etienne Steveninck a Farbenpunkt Managing Director-a hozzátette: “A Ricoh-val történő együttműködés lehetővé tette számunkra, hogy a jó teljesítményű, rugalmasan felhasználható tintánkat egy szélesebb közönséghez is eljuttassuk. A textilipari gyártók számára ez a termék lehetővé teszi a nagyobb gyártási volument, gyorsabb, sokféle alapanyagon történő alkalmazást, teljesíti a szigorú akkreditációs követelményeket, és hozzájárul egy fenntarthatóbb világ megteremtéséhez. A két vállalat tökéletesen passzol egymáshoz, hiszen a társadalmi jólét és a környezetvédelem támogatása a Ricoh DNS-ében van.”
A Farbenpunkt ’Peracto Technology’ textilfesték a Ricoh-n keresztül elérhető az egész EMEA régióban.

| A Ricoh-ról |

A Ricoh integrált digitális szolgáltatások, valamint a nyomtatási- és képalkotási megoldások egyik vezető szolgáltatója. Célunk a munkahelyek és a munkaterületek digitális átalakulását és az üzleti teljesítmény optimalizálását támogatni.

A tokiói székhelyű Ricoh cégcsoport működése globálisan mintegy 200 országban és régióban ér el ügyfeleket, 85 éves történelme során összegyűjtött tudással, technológiákkal és szervezeti képességekkel támogatva őket. A 2023 márciusával zárult pénzügyi évben a Ricoh Group árbevétele 2 134 milliárd jen (kb. 16 milliárd USD) volt.

A Ricoh küldetése és jövőképe, hogy a munkahelyi folyamatok megértésével és átalakításával képessé tegyük az egyéneket arra, hogy a munka által találják meg a kiteljesedést, hogy felszabadíthassuk a bennük rejlő potenciált és kreativitást a fenntartható jövő megvalósítása érdekében. 

További információért kérjük, látogasson el a www.ricoh.com weboldalra.

© 2022 RICOH COMPANY, LTD. Minden jog fenntartva. A tartalomban felmerülő márkanevek és a védjegyek a jogszerűen bejegyzett tulajdonosok korlátlan tulajdonát képezik.

Kérdés esetén kérjük forduljon kollégánkhoz:

RICOH Hungary Kft.

Fekete Gábor

E-Mail: gfekete@ricoh.at

Mobil: +43 664 80 464 2455