A Ricoh emelte célkitűzéseit, 2030-ra megújuló energiaforrásokból szeretné fedezni áramfogyasztása 50%-át.
04.03.2021

A Ricoh emelte célkitűzéseit, 2030-ra megújuló energiaforrásokból szeretné fedezni áramfogyasztása 50%-át.

  Átfogó megújuló villamosenergia-értékelési rendszert vezet be a megújuló energia arányának és minőségének javítása érdekében

Tokió, 2021. március 4. – A Ricoh Company, Ltd. növelte célkitűzését a megújuló energia használata kapcsán, 2030-ra 50 %-ban szeretné fedezni szükségleteit megújuló forrásból, a korábbi 30 %-os célkitűzés helyett. 

A cégcsoport egy köztes célkitűzést is meghatározott, mégpedig 30%- ot 2023 márciusáig, 8 évvel felgyorsítva ezzel a megújuló energiára történő átállást. A 20. vállalati Mid-Term-Plan (a stratégiai célkitűzéseket lefektető menedzsment terv), mely 2021 áprilisától két évet fog át, már tartalmazza ezt az új Ricoh vállalást, és hozzáteszi ezt a megújuló energia alapú villamosenergia felhasználási célt a fenntartható fejlődési célokhoz (ESG-k).
A Ricoh célja, hogy a tengerentúlon minden telephelye 100%-ban megújuló áramot használjon 2030-ra. Hazai telephelyein, egy saját megújuló villamosenergia-értékelési rendszert vezet be, hogy növelje a felhasználás arányát és a megújuló források minőségét is. Japánban, a cég központi irodájában (Ota-ku, Tokió) a 100% megújuló áramra történő átállás a 2021-es pénzügyi év elején megtörténik.  (CO2 kibocsátás csökkentésre tett hatás: 2,000 tonna/év; megújuló áram: 4.3 GWh/év).
Az átfogó megújuló villamosenergia-értékelési rendszer ahhoz igazodik, ahogy a Ricoh a fenntartható társadalmat definiálta és ahogy ebben a rendszerben az ideális hangsúly létrejönne a három “P” között: fenntartható gazdaság (prosperity), fenntartható társadalom (people) és fenntartható környezet (planet). A három terület kiegyensúlyozott kapcsolatára alapozva az értékelési rendszer figyelembe veszi, hogy egy erőműnek van-e további kapacitás termelő potenciálja, ha alacsonyabb a környezeti terhelése, vagy ha helyi szereplők tulajdonában áll. Japánban a jövőben minden telephely, amely megújuló áramot vásárol, ezt a rendszert használja, amikor kiválasztja beszállítóját.
A tengerentúlon a Ricoh szintén növeli a felhasznált megújuló áram mennyiségét és minőségét, például a Ricoh Thermal Media-nál (Wuxi), ahol 100 %-ban megújuló áramot fognak használni. Ezen a helyszínen Kínában, hőpapírt gyártanak és a lépéssel 6500 tonna/év széndioxid-kibocsátás csökkenést érnek el, míg 10.5 GWh/év megújuló áramot használnak. Az ehhez hasonló belföldi és nemzetközi projektek a Ricoh-nál, a COVID-19 okozta visszaesésből egy fenntartható növekedési modellre történő átállását is támogatnak.
2017 áprilisában a Ricoh lett az első japán vállalat, amely csatlakozott az RE100-hoz - a világ legbefolyásosabb vállalataiból álló, a 100%-ban megújuló energiaforrásokból származó villamos energia használata mellett elkötelezett együttműködési csoporthoz. 2020 márciusában a Ricoh a globális felmelegedéssel kapcsolatos globális tendenciák változásainak fényében aktualizálta környezetvédelmi célkitűzéseit, és a 2015-ös évhez képest 30%-ról 63%-ra módosította a saját kibocsátására vonatkozó, GHG (üvegházhatású gázok) csökkentési célját 2030-ra. A felülvizsgált cél, amelyet a Science Based Targets kezdeményezés hagyott jóvá, összhangban van a Párizsi Megállapodás 1,5°C-os célkitűzésével.
A klímaváltozás az egyik legsürgetőbb környezeti probléma, amellyel globális társadalmunknak szembe kell néznie. A Ricoh folytatja a karbonsemleges társadalom megteremtésére irányuló erőfeszítéseit a teljes értékláncában, az energiatakarékossági kezdeményezések és a megújuló energiafelhasználás vállalaton belüli aktív előmozdításával, valamint az üzleti partnerek és ügyfelek együttműködésének ösztönzésével.

A 2020-as pénzügyi évben folyó nemzetközi megújuló villamosenergia-kezdeményezések, beleértve a CO2-kibocsátás csökkentést és a megújuló villamosenergia-fogyasztást:

CO2-kibocsátás csökkentés

megújuló villamosenergia-fogyasztás

12 latin-amerikai leányvállalat mind a 22 értékesítési helyszínén elérte az RE100 szabványt

Kb. 800 tonna/év

3.0 GWh/év

RE100 A Ricoh China elérte az RE 100 szabványt

Kb. 400 tonna/év

0.6 GWh/év

Napelempark építése a Yamanashi Electronics (Thailand) Co., Ltd. gyártási telephelyén és a saját energiatermelés beindítása.

Kb. 450 tonna/év

0.8 GWh/év

Napelemek installációja a Ricoh U.K. Products Ltd.-nél.

Kb. 400 tonna/év 

CO2 kibocsátás csökkenésnek megfelelő 

1.6 GWh/év

Kapcsolódó információk

  • 2018-ban kilenc európai értékesítési leányvállalat és a francia gyártóvállalat, a Ricoh Industry France S.A.S. 100%-ban megújuló villamos energiára állt át az újrafelhasználás-újrahasznosítás működési terülten.
  • 2019. nyarán: Mind az öt, A3-as multifunkciós gépeket gyártó üzem Kínában, Thaiföldön és Japánban megújuló villamos energiára állt át.
  • 2019. októberében: A Ricoh U.K. Products Ltd.  (gyártási és üzletfejlesztési telephely az Egyesült Királyságban) áttért a megújuló villamos energiára.
  • 2019. novemberében a Ricoh Thermal Media (Wuxi) Co., Ltd., kínai gyártó egységnél bevezették a PPA-t, és a villamos energia-felhasználás mintegy 20%-át átállították megújuló forrásokra.
  • 2019 és 2020 között a Ricoh Japan öt értékesítési helyszíne kapta meg a "ZEB* Ready" vagy annál magasabb minősítést az energiatakarékosság és a napenergia-termelő és -tároló eszközök bevezetése miatt.
  • 2020. áprilisában: A Ricoh Environmental Business Development Center (Gotemba City, Shizuoka prefektúra) elérte a RE100 minősítést.
  • 2020. július: A Ricoh Manufacturing (China) Ltd., egy új kínai gyártóhely, 100%-ban megújuló villamos energiát használó üzemként indította termelését.

* A Net Zero Energy Building rövidítése. Évente jelentős mennyiségű energiát fogyasztó épületek osztályozása.

A "ZEB" (100%-os vagy nagyobb mértékű csökkentés), a "Nearly ZEB" (75%-os vagy nagyobb mértékű csökkentés) és a "ZEB Ready" (50%-os vagy nagyobb mértékű csökkentés) az energiatakarékossági osztályozási szintek.

| A Ricoh-ról |

A Ricoh integrált digitális szolgáltatások, valamint a nyomtatási- és képalkotási megoldások egyik vezető szolgáltatója. Célunk a munkahelyek és a munkaterületek digitális átalakulását és az üzleti teljesítmény optimalizálását támogatni.

A tokiói székhelyű Ricoh cégcsoport működése globálisan mintegy 200 országban és régióban ér el ügyfeleket, 85 éves történelme során összegyűjtött tudással, technológiákkal és szervezeti képességekkel támogatva őket. A 2023 márciusával zárult pénzügyi évben a Ricoh Group árbevétele 2 134 milliárd jen (kb. 16 milliárd USD) volt.

A Ricoh küldetése és jövőképe, hogy a munkahelyi folyamatok megértésével és átalakításával képessé tegyük az egyéneket arra, hogy a munka által találják meg a kiteljesedést, hogy felszabadíthassuk a bennük rejlő potenciált és kreativitást a fenntartható jövő megvalósítása érdekében. 

További információért kérjük, látogasson el a www.ricoh.com weboldalra.

© 2022 RICOH COMPANY, LTD. Minden jog fenntartva. A tartalomban felmerülő márkanevek és a védjegyek a jogszerűen bejegyzett tulajdonosok korlátlan tulajdonát képezik.

Kérdés esetén kérjük forduljon kollégánkhoz:

RICOH Hungary Kft.

Fekete Gábor

E-Mail: gfekete@ricoh.at

Mobil: +43 664 80 464 2455