A vállalkozások figyelmen hagyják a hibrid munkavégzés gazdaságot fellendítő, akár 113 milliárd euró értékű hatását
18.05.2023

A vállalkozások figyelmen hagyják a hibrid munkavégzés gazdaságot fellendítő, akár 113 milliárd euró értékű hatását

A vállalkozásoknak csak a fele szervezett hatékony hibrid munkavégzési formát, ezzel elszalasztja a növekedési lehetőségeket 

Ricoh Europe, London, 2023. május 18. A Ricoh Europe új elemzése szerint az európai vállalkozások továbbra sem használják ki a hibrid munkában rejlő lehetőségeket. 

Az Opinium által végzett és a CEBR által a Ricoh Europe megbízásából elemzett kutatás során 6000 munkavállalót és 1500 döntéshozót kérdeztek meg a kontinensen*. Az üzleti vezetők szerint a munkavállalók átlagosan 4%-kal termelékenyebbek a hibrid környezetben, ami 113 milliárd euró többletbevételt jelent az európai gazdaságnak a pandémiát megelőző munkamódszerekhez képest. 

Ez a potenciális növekedés - amely a munkavállalók elégedettségének javulásával és az ingázási idő csökkenésével járó termelékenységi szintek növekedésének eredménye - azonban nem valósult meg, mivel a vállalkozásoknak csak a fele (53%) alkalmaz hibrid rendszerben dolgozó munkavállalókat. Ha a hibrid munkára áttérni szándékozó vállalkozások felgyorsítanák terveiket, az a CEBR szerint 9 milliárd euróval növelhetné az európai gazdaságot. 

A vállalatok a jövőbeli növekedést kockáztatják, ha figyelmen kívül hagyják a hibrid munkával kapcsolatos potenciális termelékenységnövekedést. A rugalmasabb munkavégzési rend és a személyes és szakmai kötelezettségek jobb kezelése egyértelmű előnyökkel jár a munkavállalók jólétére és elégedettségére nézve. Tudományos kutatások szerint ez pozitívan hat a tehetségek megtartására és vonzására, és 35%-kal csökken a lemorzsolódás azoknál, akik heti két napot otthonról dolgozhatnak. 

A döntéshozók több mint fele (52%) mégis teljes munkaidős visszatérést szeretne elrendelni az irodába, annak ellenére, hogy a munkavállalók többsége (76%) azt állítja, hogy a hibrid munkaformát részesítené előnyben a teljesen távoli vagy irodai munkavégzéssel szemben. A szervezetek azt kockáztatják, hogy munkáltatóként rontják versenyképességüket, ha figyelmen kívül hagyják a munkahelyi súrlódási pontokat, amelyeket még mindig sok munkavállaló tapasztal.

A hibrid munka hosszú távú sikere érdekében a szervezeteknek úgy kell kialakítaniuk a munkaterületeket, hogy azok zökkenőmentes élményt nyújtsanak, és olyan eszközöket és technológiákat kell alkalmazniuk, amelyek megkönnyítik az irodai és a távolról dolgozó kollégák közötti hatékony kommunikációt. A hibrid munka megvalósítására irányuló, teljesen kidolgozott stratégia nélkül a szervezetek lemaradnak a kapcsolódó termelékenységi és pénzügyi előnyökről.

Nicola Downing, a Ricoh Europe CEO-ja szerint: "A rugalmas munkavégzés támogatása jelentős pénzügyi előnyökhöz juttatja a vállalkozásokat, miközben boldogabb és teljesebb munkaerőt teremt. A hibrid munkapolitika azonban hiábavaló a kollégák és az ügyfelek közötti együttműködés megkönnyítéséhez szükséges technológia megvalósítása nélkül.

Az iroda továbbra is alapvető fontosságú környezet a társadalmi együttműködés és az erős munkahelyi kultúra kialakítása szempontjából. A tereket azonban úgy kell kialakítani, hogy az ötletek megosztását és a kreativitást tartsák szem előtt, a digitális funkciók pedig elengedhetetlenek a távolról dolgozókkal való könnyű kommunikáció biztosításához is. 

A szűkös munkaerőpiacon a munkavállalók munkahelyi frusztrációinak figyelmen kívül hagyása egyszerűen nem lehetséges."

 * Az Egyesült Királyság, Írország, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia.

| A Ricoh-ról |

A Ricoh integrált digitális szolgáltatások, valamint a nyomtatási- és képalkotási megoldások egyik vezető szolgáltatója. Célunk a munkahelyek és a munkaterületek digitális átalakulását és az üzleti teljesítmény optimalizálását támogatni.

A tokiói székhelyű Ricoh cégcsoport működése globálisan mintegy 200 országban és régióban ér el ügyfeleket, 85 éves történelme során összegyűjtött tudással, technológiákkal és szervezeti képességekkel támogatva őket. A 2023 márciusával zárult pénzügyi évben a Ricoh Group árbevétele 2 134 milliárd jen (kb. 16 milliárd USD) volt.

A Ricoh küldetése és jövőképe, hogy a munkahelyi folyamatok megértésével és átalakításával képessé tegyük az egyéneket arra, hogy a munka által találják meg a kiteljesedést, hogy felszabadíthassuk a bennük rejlő potenciált és kreativitást a fenntartható jövő megvalósítása érdekében. 

További információért kérjük, látogasson el a www.ricoh.com weboldalra.

© 2022 RICOH COMPANY, LTD. Minden jog fenntartva. A tartalomban felmerülő márkanevek és a védjegyek a jogszerűen bejegyzett tulajdonosok korlátlan tulajdonát képezik.

Kérdés esetén kérjük forduljon kollégánkhoz:

RICOH Hungary Kft.

Fekete Gábor

E-Mail: gfekete@ricoh.at

Mobil: +43 664 80 464 2455