Újrahasznosítás Ricoh módra: száraz mosás technológia a környezetért

Print Twitter Facebook Delicious LinkedIn Google Xing

Újrahasznosítás Ricoh módra: száraz mosás technológia a környezetért

A mosás és a mosógépek fejlődésével több ezer éve mindmáig ugyanazt az elvet, a víz tisztító hatását használja ki az emberiség. A jelenlegi, világszerte nagy volumenű ipari tevékenység mellett ez belátható időn belül a vízkészletek elapadásához vezetne, ezért a Ricoh kidolgozta száraz mosás technológiáját, melyet a gyártási eljárás és az újrafeldolgozás során is használnak. Az új technológiának köszönhetően jelentős ipari szennyvizet spórolhatunk, valamint a CO2 is töredékére esik vissza.

A száraz mosás az újrafelhasználandó alkatrészek vagy a forrasztás során szennyeződött elemek tisztítására szolgál, mely során sűrített levegővel fújatnak mindössze néhány négyzetmilliméteres film lapkákat a tisztítandó tárgy felszínéhez, így fizikai érintkezésük során a felület károsítása nélkül távolítják el a szennyeződést.

A folyamat sem oldószert sem vizet nem igényel, az ismételt használat pedig nem csökkenti a filmdarabkák tisztító képességét, így azok újra és újra hasznosíthatók. Csupán a tárgyról eltávolított szennyeződések kerülnek a szemétbe, a filmdarabkák folyamatosan cirkulálnak a rendszerben, lehetővé téve a környezeti hatások, és a működési költségek csökkentését.

A másolók, nyomtatók szennyvízmentes újrafelhasználásának érdekében kifejlesztett technológiát, a Ricoh először arra használta, hogy a hulladék tonert eltávolítsa az újrafelhasznált alkotóelemekből. Majd bevezette az eljárást az automata forrasztás során használt forrasztómaszkok tisztításához is, melyeket hagyományosan oldószerekkel tisztítják, a Ricoh technológiája azonban lehetővé teszi a környezetbarát, száraz tisztítást.

A forrasztómaszk arra szolgál, hogy a már forrasztott pontokat megvédje a hőtől. A forrasztó eljárás során speciális folyadékot, úgy nevezett fluxot adagolnak, hogy az eltávolítsa az oxidréteget a forrasztandó felületről, melyet aztán szintén rendszeresen el kell távolítani.

A hagyományos tisztítófolyadék nagy terhet ró a környezetre és az ipari szennyvízgondozás költségeivel is terheli a gyártást. Emellett biztonsági és egészségügyi szempontból is kívánatosabb az oldószermentes eljárás. A Ricoh a már bevált, légáram és tisztítófilm kombinálásával továbbfejlesztett módszert használja a maszkok tisztítására is mely során a légárammal továbbított filmdarabkák eltávolítják az odaszáradt flux-port.

Száraz mosással maszkonként 0,1-0,8 liter ipari szennyvizet spórolhatunk meg és a kibocsátott CO2 mennyiség is töredékére esik vissza. A száraz mosás alkalmazása a forrasztásban akár tizedére csökkentheti a környezetre rótt terhelést és a Ricoh számításai szerint ugyanilyen mértékben redukálja a mosás költségeit is. Az eljárás időtartama 2 óráról 5 percre rövidül, így minden szempontból jelentős előrelépés a vállalat zöld stratégiájában.

Oldal tetejére