A Ricoh fejleszti a photo (UV)-curable inkjet tintát, amivel radikálisan csökkenthető a bőr irritációja

Print Twitter Facebook Delicious LinkedIn Google Xing

A Ricoh fejleszti a photo (UV)-curable inkjet tintát, amivel radikálisan csökkenthető a bőr irritációja

Budapest, 2012. szeptember 20.  — A Ricoh kifejlesztett egy olyan inkjet UV-tintát(*1), amivel radikálisan csökkenthető a bőrirritáció(*2). A nyomtatóiparban dolgozók fizikai terhelése várhatóan csökkenni fog, a hagyományos fotókémiai eljárást alkalmazó tinták tulajdonságainak minőségromlása nélkül.

A photo-curable inkjet tinta fény hatására azonnal megszárad, ezért hatékonyan alkalmazható a gyors száradást igénylő, illetve vízálló anyagokra (mint például a műanyagok stb.) történő nyomtatásokhoz. Az elmúlt években a 3D nyomtatókban is megjelentek. Sajnálatos módon nem mindig vették figyelembe a még folyékony állapotú tinta káros hatását az emberi szervezetre. Éppen ezért volt szükséges ennek a bőrsemleges anyagnak a kifejlesztésére.

A Ricoh által kifejlesztett photo-curable inkjet tinta az alábbi három tulajdonsággal rendelkezik:

  • 1. Nem tartalmaz bőrirritációt okozó anyagot.
    Mellőztük a tinta nyersanyagaként szolgáló, bőrre allergizálóan ható, metakrilátot tartalmazó (ami egyébként a fogászatban is használatos) anyagokat. Habár a sokféle közönséges metakrilátnak gyenge a fotó fénybesugárzással szembeni reakciója, találtunk egy specifikus molekurális struktúrát, amely a legideálisabb száradási reaktivitással rendelkezik. További fejlesztésként olyan összetevőket tartalmaz, mellyel erősítettük a fedő- és száradási képességét a hagyományos tintákhoz képest.

  • 2. Lehetővé válik a nyersanyagok olcsó és széleskörű felhasználása egy radikális polimerizációs technika alkalmazásával.
    Az új tinta előállítása egy radikális polimerizációs technikával(*3) történik. Ezáltal olcsó nyersanyagok használhatók, így a tinta költsége is csökkenthető. Továbbá, a savas és alkáli összetevők hiányának köszönhetően megszűnnek a nyomtatófej illetve a nyomtató alkatrészek savtoleranciájával kapcsolatos megkötések. Ennek eredményeképpen nagyfokú rugalmasságot biztosít a felhasználható anyagok körében.

  • 3. Kiváló tapadási tulajdonsággal rendelkezik a kívánt nyomatfelületeken; sőt, még polipropilén (PP) filmre is alkalmazható.
    A tinta tapadási képessége nyomatfelületen, mint a polimerizációs technika egyik korlátja, megfelelő összetevők hozzáadásával jelentősen javult. Bizton állíthatjuk, hogy a tapadás szempontjából problémásnak tekinthető polipropilén (PP) filmre is jó tapadási eredményre számíthat.

A Ricoh a szeptember 9-13. között Québec városában megtartott NIP28 nemzetközi konferenciáján (A digitális technológiák 28. nemzetközi konferenciája) tette közzé ezt a technológiát.

A photo-curable inkjet technológiát napjainkban különféle alkalmazásokhoz használják, de a Ricoh a biztonságra is gondol az emberi szervezetre gyakorolt hatásának szempontjából. A photo-curable inkjet tinta, a hagyományos költség- és teljesítményszint fenntartása mellett, lehetővé teszi a még széleskörűbb alkalmazását, ezáltal kedvező ajánlatok lehetőségeit kínálva a nyomdaipari vállalkozások számára.

*1 Mivel a főleg otthoni nyomtatókban használatos víz alapú inkjet tinták alapvető összetevője a víz, így ez a tinta biztonságos, de a nyomtatáshoz ajánlatos a bevonatos papír használata. A nem vízáteresztő anyagok esetében, mint például a műanyag film, a száradás időigényesebb, azaz hősugárzást igényel. A photo-curable inkjet tinta gyorsan szárad a fénybesugárzás azonnali hatása által. Az ultraviola (UV) sugárzást használják a fénybesugárzás forrásaként, ezért nevezik UV-tintának.
*2 Az emberi bőrön kialakuló bőrgyulladás (érintkezésre kialakuló allergiás bőrgyulladás), ami feldagadással, kiütéssel és viszketéssel járhat együtt.
*3 A fotó-polimerizációs technika már széleskörben elterjedt és régóta használják, például nyomdai és egyéb festékeknél, illetve a ragasztószerek közvetítő anyagaként.

Kapcsolódó link:
Technikai információ (angol nyelven): Photo (UV)-curable inkjet tinta 

Oldal tetejére

| A Ricoh-ról | 

A Ricoh egy globális vállalat, amely az irodai képalkotási eszközökre, nyomdai megoldásokra, dokumentum menedzsmentre és IT megoldásokra specializálódott. A vállalat központja Tokióban található. A Ricoh Group több mint 200 országban és régióban van jelen. A 2012. március 31.-én befejeződött üzleti évben a Ricoh Group árbevétele 1 903 milliárd japán Jen volt (körülbelül 23 milliárd USD).

A cég bevételeinek többségét az olyan termékek, megoldások és szolgáltatások értékesítéséből nyeri, amelyek javítják az emberek közötti interakciót és az információáramlást. A Ricoh továbbá díjnyertes digitális fényképezőgépeket és speciális ipari termékeket is gyárt. A vállalat ismert eszközei minőségéről, kiemelkedő ügyfélszolgálatáról és fenntarthatósági törekvéseiről.
A Ricoh mottója, imagine. change. Ennek szellemében segít a vállalatoknak átalakítani munkafolyamataikat és kihasználni alkalmazottaik kollektív kreativitását.

További információért kérjük, látogasson el:
www.ricoh.hu  

További információk:
Ricoh Hungary Kft.
Mikola András
Marketingkommunikációs koordinátor
Tel: +361-270-9797
E-mail: pr@ricoh.hu
Weboldal: www.ricoh.hu
Videó csatorna: Ricoh Hungary channel
Hírlevél: Ricoh Hungary hírlevél
Facebook: www.facebook.com/ricoheurope
Twitter: http://www.twitter.com/ricoheurope

Oldal tetejére