Az európai vállalkozásoknál még hiányzik a mesterséges intelligencia-képzés és a kapcsolodó szabályzatok
10.10.2023

Az európai vállalkozásoknál még hiányzik a mesterséges intelligencia-képzés és a kapcsolodó szabályzatok

  • A mesterséges intelligencia munkaerő általi elfogadása meghaladja a munkáltatói várakozásokat: a munkavállalók 48%-a használ AI-eszközöket, 18%-uk naponta, de csak 16%-uk kap AI-képzést, és csak a szervezetek 18%-a vezetett be eddig kockázatkezelési intézkedéseket. 
  • Stratégiai iránymutatásra van szükség az automatizálással kapcsolatban: a válaszadók 57%-a úgy véli, hogy az automatizálás növelheti a termelékenységet, de 67%-uk előbb jobban meg akarja érteni az előnyöket.

Ricoh Europe, London, 2023. október 10. - Miközben az AI-eszközök használata a munkahelyeken rohamosan növekszik, a Ricoh Europe új kutatása szerint sok szervezet lemaradásban van az ilyen technológiák használatára vonatkozó útmutatás és képzés biztosításában. Ez az irányítási hiányosság a vállalatokon belül az automatizálási megoldások bevezetése iránti növekvő érdeklődés közepette jelentkezik.

Az európai vállalkozásoknál még hiányzik a mesterséges intelligencia-képzés és a kapcsolodó szabályzatok

Az Opinium által 6000 európai munkavállaló* körében végzett felmérés kimutatta, hogy szakadék tátong a munkavállalók új technológiák használata és a szervezetek ezen készségek támogatására és irányítására tett erőfeszítései között.

A kutatás szerint az európai munkavállalók 48%-a használ mesterséges intelligencia eszközöket, például a Chat GPT-t. A válaszadók 18%-a használja naponta egyszer vagy többször. A mesterséges intelligencia alkalmazása azonban gyorsabban halad, mint a munkáltatók által a hivatalos irányelvek és eljárások bevezetése. Csak minden hatodik vállalat (16%) kínált képzést az AI-eszközök használatáról. A technológia hasznosítására vonatkozó megfelelő útmutatás nélkül a vállalkozások lemaradhatnak a lehetséges termelékenységi és üzleti előnyökről. A Gen-AI helytelen vagy nem szándékos használatával kapcsolatban nagyobb valószínűséggel merülhetnek fel további problémák, például a félretájékoztatás elterjedése.

Hasonlóképpen, a vállalkozások mindössze 18%-a vezetett be kockázatkezelési intézkedéseket a mesterséges intelligencia biztonságos és átlátható használatának biztosítása érdekében - a kapcsolódó szerzői jogi és adatvédelmi kockázatok ellenére. Egyértelmű vállalati iránymutatásokra és célzott képzésre van szükség ahhoz, hogy az alkalmazottak biztonságosan, kézzelfogható üzleti értéket teremtő módon használhassák ezen eszközöket. 

Bár a mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a munkánkat, más automatizálási eszközökkel együttműködve kell működnie. Miután az alapvető folyamatautomatizálást alkalmazzák, például az ismétlődő munkafolyamatok és feladatok racionalizálására, a vállalatok erre a szilárd alapra építhetnek a fejlettebb AI-képességek és intelligencia beépítésével. 

A megfelelő automatizálási eszközök és technológia alkalmazásával az európai munkavállalók 69%-a úgy véli, hogy több értéket tudna nyújtani a szervezet számára. A megfelelő megközelítés meghatározásához azonban alapos értékelésre van szükség, mivel 67% egyetért azzal, hogy többet kell megtudniuk az automatizálási eszközök és technológiák előnyeiről, mielőtt a munkahelyükön alkalmaznák őket. A képzésbe és útmutatásba való befektetés biztosítja a szükséges tisztánlátást ahhoz, hogy az alkalmazottak megismerjék az új technológiák által kínált előnyöket és lehetőségeket.

Nicola Downing, a Ricoh Europe vezérigazgatója szerint: "A vállalkozások tisztában vannak azzal, hogy az igényeikhez igazított, megfelelő automatizálási megoldásokkal intelligensebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá alakíthatják a műveleteket. Ez új lehetőségeket kínál a munkavállalók teljes potenciáljának kibontakoztatására, függetlenül attól, hogy hol dolgoznak. Amint a szervezetek azonosítják, hogy az automatizálás hol hozza a legnagyobb hasznot, a fejlett AI-technológia beépítésével építhetnek ezekre a képességekre, de csak a kockázatok proaktív kezelése mellett.”

"Kutatásunk rávilágított arra, hogy az európai munkavállalók nem kapnak megfelelő útmutatást a munkáltatójuktól a mesterséges intelligencia biztonságos felhasználásáról, annak ellenére, hogy sokan napi szinten használják azt. Megfelelő irányítás és képzés nélkül a vállalatok ki vannak téve a szerzői jogok, a jog vagy a jó hírnév megsértésének. Azok a szervezetek, amelyek szilárd iránymutatást vezetnek be, és felkészítik a munkavállalókat ezen technológiák etikus és jogkövető felhasználásához szükséges készségekkel, a legjobb helyzetben lesznek ahhoz, hogy kihasználják az általuk elérhető előnyöket. Ráadásul az alkalmazottak képzettségének növelésébe való befektetés, valamint a tanulás és a fejlődés lehetőségének biztosítása mind az alkalmazottak, mind az ügyfelek számára előnyös."

* 1000 irodai dolgozó az alábbi piacok mindegyikéből: Egyesült Királyság és Írország, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia.

| A Ricoh-ról |

A Ricoh integrált digitális szolgáltatások, valamint a nyomtatási- és képalkotási megoldások egyik vezető szolgáltatója. Célunk a munkahelyek és a munkaterületek digitális átalakulását és az üzleti teljesítmény optimalizálását támogatni.

A tokiói székhelyű Ricoh cégcsoport működése globálisan mintegy 200 országban és régióban ér el ügyfeleket, 85 éves történelme során összegyűjtött tudással, technológiákkal és szervezeti képességekkel támogatva őket. A 2023 márciusával zárult pénzügyi évben a Ricoh Group árbevétele 2 134 milliárd jen (kb. 16 milliárd USD) volt.

A Ricoh küldetése és jövőképe, hogy a munkahelyi folyamatok megértésével és átalakításával képessé tegyük az egyéneket arra, hogy a munka által találják meg a kiteljesedést, hogy felszabadíthassuk a bennük rejlő potenciált és kreativitást a fenntartható jövő megvalósítása érdekében. 

További információért kérjük, látogasson el a www.ricoh.com weboldalra.

© 2023 RICOH COMPANY, LTD. Minden jog fenntartva. A tartalomban felmerülő márkanevek és a védjegyek a jogszerűen bejegyzett tulajdonosok korlátlan tulajdonát képezik.

Kérdés esetén kérjük forduljon kollégánkhoz:

RICOH Hungary Kft.
Fekete Gábor
E-Mail: gfekete@ricoh.at
Mobil: +43 664 80 464 2455